Хотел Елена, гр. ЕленаМЕСТОПОЛОЖЕНИЕ
Град Елена с население 7421 жители е разположен в Централна Стара планина, 300м над морското равнище. Намира се на 38 км от Велико Търново, на 280 км от София и на 230 км от Варна. Разположен в красивата долина на Еленската река. Няколко живописни дълбоки пролома пресичат напречно северните възвишения. Хълмовете на Еленската котловина са обрасли с широколистни дървета.


АРХИТЕКТУРНОТО НАСЛЕДСТВО
Елена е успяла да съхрани значителна част от архитектурното си наследство. Часовниковата кула, изградена от неизвестен майстор през 1812 г. е забележителен паметник на културата. Мястото й е такова, че се вижда от всяка точка на града. От всички стари къщи в Елена най-интересна е къщата музей "Иларион Макариополски". В една от стаите на този дом е основано еленското читалище "Напредък". Попниколовата къща е строена около 1830 г.Камбуровият хан е от епохата на Възраждането и е имал функциите на обществена сграда. Разсукановите къщи представляват пет къщи под един покрив. Възрожденска Елена е оставила значителна диря в историята на българското образование и в борбата за църковна независимост. Църквата "Св. Никола" е най-старата в града. Построена е в началото на 16в. и е вкопана в земята, защото е изграждана тайно. По предание се знае, че в нея са били съхранявани множество стари книги, писани на пергамент. Църквата "Успение Богородично" е разположена непосредствено до нея. "Рождество Богородично" се намира в централната част на града. В Музея на Възраждането се съхраняват сбирки от икони и много ценни творения на българското църковно изобразително изкуство. В околностите на Елена се намират Капиновският манастир "Св. Николай Чудотворец" и Плаковският манастир.

ЗА ВАШАТА АТРАКТИВНА ПОЧИВКА
Любителите на пешеходния туризъм ще бъдат приятно изненадани от многобройните живописни туристически маршрути и екопътеки в Еленския Балкан. За любителите на силни усещания се предлага възможност за скално катерене на открито или в зала. Всички любители на риболова ще могат да се насладят на възможността да ловят риба в кристално чистите реки и язовир "Йовковци" в района на селата Мийковци , Хъневци, Балуци и Вълчовци. Туристите могат да останат да нощуват в палатка на брега на реката, където са изградени специални места за къмпинг с барбекю.Може да погледате как се приготвя агне - чеверме, преди да опитате прекрасния му вкус. За почитателите на ски туризма на връх Чумерна са изградени ски-писти с удобни ски-влекове.

БИТ И ТРАДИЦИИ
Населението на Елена е намерило своя основен поминък в животновъдството, лозарството и овощарството. Няма дом, в който да отидеш и да не опиташ от домашно приготвените вино или сливова ракия.


 
Абонамент за новини: Абонамент  Откажи